Webmail

Site map | Home

 
 

Nume: JAPONIA
Denumirea oficiala este 日本国 Nipponkoku  (aproximativ Tara de la soare-rasare)

Asezare: latitudine 36° N Longitudine 138° E
Meridian orar: GMT+9 (Japonia nu foloseste ora de vara)
Suprafata: 378.000 Km2
Populatia: 127.076.183 (martie 2009). Peste 78,7% locuiesc in zone urbane (iulie 2000)
Se estimeaza ca peste 650.000 de japonezi traiesc in afara granitelor tarii
Masuri: Metric (Celsius pentru temperatura)
Moneda: yen (codificarea internationala JPY)

Forma de guvernamant: Monarhie constitutionala
Dieta (parlament bicameral):

- Camera Consilierilor (camera superioara)
- Camera Reprezentantilor (camera inferioara)


Limba: japoneza
Limbi straine vorbite curent: engleza, chineza, coreeana

Capitala: Tokyo – este situata pe insula Honshu si constituie o prefectura aparte, cu o populatie de 12 milioane locuitori si o suprafata de 2.187 km2 . Impreuna cu prefecturile Chiba, Kanagawa si Saitama, formeaza Marea Zona Metropolitana Tokyo, cu o suprafata de 13.500 km2 si o populatie de peste 35.000.000 de locuitori, fiind a patra zona metropolitana ca marime din lume (2008)

Organizarea teritoriala
Japonia este impartita in 47 de prefecturi, cu o structura administative putin diferita:
- o prefectura metropolitana – Tokyo (to)
- o prefectura superioara (do).
- doua prefecturi urbane (fu)
- 43 de prefecturi
Localitatile sunt ierahizate in municipalitati, orase si sate.
Marea Zona Metropolitana Tokyo, este divizata complex, in prefecturi, zone, sectoare si districte.

Relieful:
Japonia este o tara insulara, situata între Oceanul Pacific, Marea Japoniei, Marea Ohotsk si Marea Chinei de Est. E formata din peste 3000 de insule, cele mai mari fiind Hokkaido, Honshu, Shikoku si Kyushu. Relieful este predominant muntos (73%), sirul de munti impartind insulele japoneze in doua, de la nord la sud. Cel mai înalt munte, Fuji (3.776 m), prezenta emblematica a Japoniei, este un vulcan stins situat pe insula Honshu. Izvoarele termale sunt foarte raspandite, in jurul lor dezvoltindu-se localitati balneare renumite.

Datorita predominantei formelor muntoase, paraiele si raurile taie vai abrupte si abunda in valtori, praguri si cascade mai mari sau mai mici. Unele rauri formeaza delte, ca in cazul Kwanto, Osaka si Nobi. Shinano este cel mai lung rau, iar Tano are debitul cel mai bogat. La ses, raurile iriga campiile si luncile asternute intre lantul de munti si mare. Cea mai intinsa zona de ses este Campia Kanto. Tarmurile sunt dantelate de golfuri si promontorii stincoase, in special in zona de la sud de Tokyo. Pe unele plaje poate fi intalnit nisip vulcanic.

Plasarea arhipeleagului japonez la confluenta a patru mari placi tectonice si numerosii vulcani activi, fac ca miscarile seismice sa fie frecvente.

Vegetatia si fauna:
Solul Japoniei este impadurit in proportie de 67%, In zona centrala si de nord se pot intalni artarii, ulmii, mestecenii, stejarii, cedrii, brazii, pinii, molizii, atat speciile europene cat si unele specifice Japoniei, cum ar fi cedrul japonez, pinul negru japonez sau artarul rosu japonez. Numeroase specii de bambus sunt nelipsite atit in campie cat si in zonele mai inalte. Ciresul ocupa un loc aparte in cultura japoneza.

In sud se intalnesc plante specific zonelor mai calde – palmieri, mangrove, camfor.
Plante de tot felul formeaza flora din campii si de pe dealuri, in cadrul careia o pozitie deosebita o ocupa crizantema si camelia.

Agricultura are disponibila doar 11% din suprafata tarii. Marul, kakiul (Diospyros kaki) mandarinul si caisul japonez (Prunus mume) sunt o prezenta comuna in livezi. In campie si pe coastele terasate ale dealurilor se cultiva orez, trestie de zahar, soia, porumb, ridichi, ceapa si plante aromatice.

Fauna e reprezentata de mamifere mari (ursul, cerbul, mistretul) pradatori mici (vulpea, nevastuica, cainele enot) si rozatoare (iepuri, veverite, arici). Cele citeva varietati de maimute constituie o componenta particulara a faunei.
Arhipeleagul nipon se afla pe ruta de migratie a peste 600 de specii de pasari. Dintre zburatoarele locale se pot aminti cocorii, berzele, lebedele, ratele si gastele salbatice, cormorani, randunicile de mare, pescarusii si albatrosii, precum si citeva specii de rapitoare din familia soimilor si eretilor.
In apele de munte si lacuri traiesc boaste si serpi, salamandre, crapi, stiuci si pastravi. Confluenta unor curenti calzi si reci aduce langa tarmuri o bogatie de vietuitoare specifice apelor sarate: balene, delfini, broaste testoase,sau pesti precum tonul, dorada, macroul, heringul, sardelele, dar si moluste, crabi, creveti si languste.

Clima:
Insulele japoneze se intind pe o distanta de peste 3000km de la nord la sud, intre 45°31” si 20°25” latitudine nordica. Aceasta face ca majoritatea arhipelagului sa beneficiaza de o clima umeda, temperat-oceanica, cu temperaturi care nu trec vara de 40C. Puternica influenta a Oceanului Pacific face ca sezonul de vara sa fie traversat de o perioada de furtuni (taifunuri). In zona Tokyo vara e calda si umeda iar iarna blanda, fara ninsori abundente. Influenta Marii Ohotsk se face resimtita in partea de nord a tarii, care atinge zona sub-temperata, cu veri reci si ierni aspre cu ninsori abundente. Langa Asahikawa, temperatura poate cobori sub 30C. Partea de sud atinge zonele subtropicale, cu ierni blande si veri bogate in precipitatii insotite de furtuni puternice.

Religia:
Budisti 40,5%
Shinto 54,1 %
Crestini 0,7%
Alte religii si atei declarati 4,4%
Budismul si shintoismul coexista din cele mai vechi timpuri. Majoritatatea japonezilor pactica ambele religii si este destul de dificil de facut o separare statistic exacta. Pe de alta parte, tot mai multi japonezi (peste 50% dupa un sondaj facut in 2000) par sa nu acorde importanta apartenentei declarate la o anumita religie.

Minoritati:
Japonia este o tara foarte omogena etnic. Doar aproximativ 0,6% din populatie este constituita din etnici minoritari, in cea mai mare parte coreeni si chinezi.

Mai pot fi citate minoritatile locale Ainu si Ryukyuan, a caror numar este foarte restrans (ultmul recensamant ainu a identificat 20.000 persoane) fiind considerate pe cale de disparitie.

GDP/C: 38,457 USD (2008)
Natalitatea: 7,87% (2008)
Mortalitatea: 9,26% (2008)
Somaj: 4,3%  (Dec. 2008)
 

 

Copyright JICA Alumni Romania 2008